Czy wiedziałaś, że nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. Często używane przy codziennym przygotowywaniu posiłków tłuszcze, pod wpływem wysokiej temperatury wydzielają związki szkodliwe dla naszego organizmu.

Poznaj z nami tłuszcze, jakich powinnaś unikać przy smażeniu.

Olej słonecznikowy, kukurydziany, lniany i inne

Wyżej wymienione oleje podobnie jak olej z pestek winogron czy olej z orzechów włoskich bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Znamy je jako dobrze wpływające na nasze zdrowie. I tak jest, o ile spożywamy go na zimno jako dodatek do sałatek. Pod wpływem wysokiej temperatury, wspomniane kwasy tłuszczowe ulegają niekorzystnym dla zdrowia przemianom w wyniku którym, wytwarzane są szkodliwe dla naszego organizmu związki.

Warto więc stosować do smażenia np olej rzepakowy.

Margaryna

To przeżytek, który pozostał w naszej kuchni z wcześniejszych lat. Nie powinna być używana do smażenia, gdyż zawiera dawkę kwasów tłuszczowych trans, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wysoka temperatura tylko potęguje negatywny wpływ.

Masło

Często bywa nadal stosowane w naszych domach. Masło ma niską temperaturę dymienia. Pod wpływem wysokiej temperatury (już powyżej 90 stopni), w maśle wytwarza się rakotwórcza akroleina Jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do używania masła do smażenia, warto rozważyć stosowanie masła klarowanego, dostępnego już w sklepach.

Warto więc zweryfikować to na czym smażymy nasze jedzenie. Optymalne do celów kulinarnych wydają się oliwa z oliwek extra vergine oraz olej rzepakowy.