Zielona kawa jest doceniana za pozytywny wpływ na zdrowie a także również za to że w wielu przypadkach może stanowić alternatywę dla kawy ze względu na swoje właściwości pobudzające.

Może się jednak zdarzyć że ktoś nie powinien spożywać kofeiny a jednocześnie nie chciałby rezygnować całkowicie z zielonej herbaty ze względu na jej pozytywne oddziaływanie na organizm. W takim przypadku można wykorzystać jeden z kilku sposobów pozwalających ograniczyć jej działanie lub wręcz uniknąć kontaktu z nią.

Najprostszym rozwiązaniem jest kupno bezkofeinowej zielonej herbaty w przypadku której warto jednak sprawdzić w jaki sposób pozbyto się kofeiny. Jeśli zastosowano naturalną metodę opartą na użyciu dwutlenku węgla oraz wody to zielona herbata powinna zachować większość swoich właściwości. Jeśli jednak wykorzystano metodę chemiczną to mamy już do czynienia z herbatą, którą raczej nie warto się interesować.

Jeśli należymy do osób wrażliwych na kofeinę możemy również spróbować poradzić sobie z nią w przypadku tradycyjnej zielonej herbaty. W tym celu najlepiej jest kupować herbatę w postaci liści a nie torebek i pamiętać aby pić ją póki jest gorąca ponieważ podczas stygnięcia rozkład katechin zawartych w herbacie wzmacnia oddziaływanie kofeiny. Warto też parzyć ją kilkukrotnie gdyż powtórne parzenie zmniejsza zawartość kofeiny o połowę w przypadku drugiego parzenia a po trzecim parzeniu redukuje ją do zaledwie 4 mg.