Miały być pierogi ale z braku czasu i ochoty na „sklejanie” wyszyły placuszki. Powiem, że nawet dużo lepsze niż zwykłe pierogi a ile czasu zaoszczędzone!

Placuszki ze szpinakiem – składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 100ml śmietany 18
  • pół łyżeczki soli
  • Szpinak (kupuję zamrożoną kostkę szpinaku) 450g.
  • kulka mozarella
  • 100g sera żółtego
  • sos: łyżka majonezu, łyżka jogurtu, pół łyżeczki miodu

Placuszki ze szpinakiem – przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę i dodajemy sól oraz śmietanę
  2. Ugniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki o dowolnej wielkości np. szklanką
  3. Na patelni rozmrażamy szpinak. Dodajemy pokrojoną kulkę mozarelli oraz sól, pieprz, paprykę ostrą, chili. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż smaki się połączą.
  4. Przygotowany farsz nakładamy na krążki z ciasta. Na wierz posypujemy żółtym serem.
  5. stawiamy do piekarnika na 1800 na ok. 20 minut.

Gotowe!