Miały być pierogi ale z braku czasu i ochoty na „sklejanie” wyszyły placuszki. Powiem, że nawet dużo lepsze niż zwykłe pierogi a ile czasu zaoszczędzone!
Placuszki ze szpinakiem – składniki
- 200g mąki pszennej
- 100ml śmietany 18
- pół łyżeczki soli
- Szpinak (kupuję zamrożoną kostkę szpinaku) 450g.
- kulka mozarella
- 100g sera żółtego
- sos: łyżka majonezu, łyżka jogurtu, pół łyżeczki miodu
Placuszki ze szpinakiem – przygotowanie
- Przesiewamy mąkę i dodajemy sól oraz śmietanę
- Ugniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki o dowolnej wielkości np. szklanką
- Na patelni rozmrażamy szpinak. Dodajemy pokrojoną kulkę mozarelli oraz sól, pieprz, paprykę ostrą, chili. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż smaki się połączą.
- Przygotowany farsz nakładamy na krążki z ciasta. Na wierz posypujemy żółtym serem.
- stawiamy do piekarnika na 1800 na ok. 20 minut.
Gotowe!