Przyrządzanie kawy zielonej nie odbiega jakoś znacząco od tego do czego przyzwyczaiły nas jej typowe odmiany, które codziennie pijemy. 2 lub 3 łyżeczki ziaren (zmielonych) wsypujemy do filiżanki, w której zalewamy je gorącą wodą, które jednak nie może być w stanie wrzenia gdyż wtedy moglibyśmy pozbawić naszą kawę wszelkich większości zdrowotnych właściwości a to w końcu dla nich w głównej mierze decydujemy się na picie zielonej kawy.

Po zalaniu wody trzeba już tylko zaczekać parę chwil aż nasza kawa dobrze się zaparzy. Oczywiście dla smaku możemy dodatkowo dodać do niej miodu lub mleka.

Trzeba pamiętać o specyfice ziaren zielonej kawy, które są niezwykle twarde i zwykły młynek mógłby nie sprostać ich mieleniu a wręcz zostać przy tym uszkodzony. Jeśli więc nie chcemy kupować gotowych, zmielonych ziaren to najlepiej jest wykorzystać moździerz, który powinien skutecznie poradzić sobie z ziarnami tego typu kawy.