Kotleciki Piri to nic innego jak kotlet mielony z sosem Piri. Można go kupić w każdym większym supermarkecie. Ma pikantny, ciekawy smak i warto nieco odmienić tradycyjnego mielonego.

Kotleciki Piri – składniki

  • 500 g mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • pół papryki czerwonej
  • 200g pieczarek
  • 1szt cebula
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sos Piri
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz

Kotleciki Piri – przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni smażymy pieczarki, cebulę, paprykę czerwoną. Dodajemy przyprawy.
  2. Do mielonego mięsa dodajemy farsz z patelni, 2 jajka oraz polewamy sosem Piri. Sos jest bardzo ostry więc lepiej ostrożnie i powoli nim polewać. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  3. Tworzymy małe kuleczki i obtaczamy w bułtce tartej.
  4. Smażymy na oleju lub oliwie

SMACZNEGO!