Kotleciki Piri to nic innego jak kotlet mielony z sosem Piri. Można go kupić w każdym większym supermarkecie. Ma pikantny, ciekawy smak i warto nieco odmienić tradycyjnego mielonego.
Kotleciki Piri – składniki
- 500 g mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
- pół papryki czerwonej
- 200g pieczarek
- 1szt cebula
- 2 jajka
- bułka tarta
- sos Piri
- przyprawy: oregano, sól, pieprz
Kotleciki Piri – przygotowanie
- Na rozgrzanej patelni smażymy pieczarki, cebulę, paprykę czerwoną. Dodajemy przyprawy.
- Do mielonego mięsa dodajemy farsz z patelni, 2 jajka oraz polewamy sosem Piri. Sos jest bardzo ostry więc lepiej ostrożnie i powoli nim polewać. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Tworzymy małe kuleczki i obtaczamy w bułtce tartej.
- Smażymy na oleju lub oliwie
SMACZNEGO!