Niejednokrotnie kupujemy pęczki ziół na targu, a zużywamy jedynie ich niewielką część. Reszta zwykle się marnuje i finalnie ląduje w koszu. Co zatem zrobić, aby zawsze mieć pod ręką zioła, bez konieczności ich ciągłego kupowania?

Kupiłaś doniczkę z ziołami, ale szybko uschły mimo dobrej pielęgnacji? Niestety, kupowane zioła nie są przeznaczone do uprawy. Warto więc odpowiednio je zakonserwować, żeby móc się nimi długo cieszyć.

Suszenie

Najszybszy i najprostszy sposób konserwacji ziół. Umyte gałązki z ziołami zostaw do wysuszenia najlepiej na parapecie na tkaninie czy też gazecie. Jak zioła wyschną, liście bez problemu rozkruszysz w palcach. Suche zioła przesyp do pojemniczka.

Zamrażanie

Idealne rozwiązanie dla ziół. Umyte liście wysusz na ręczniku i posiekaj. Możesz przechowywać je w zamrażalniku w torebce, lub przełożyć do pojemnika na lód, zalać wodą. Tak powstałe ziołowe kostki będą idealnym wzbogaceniem wielu potraw jak zupy czy sosy.

Oliwy

Smakowe oliwy to idealne rozwiązanie do doprawiania sałat czy marynowania mięs. Do buteleczki z oliwą włóż kilka gałązek ziół, możesz dosypać również pieprz, dołożyć strączek papryki chilli. Dzięki różnego rodzaju dodatkom możesz dowolnie regulować smak oliwy. Dodatkowo oliwa w buteleczce z różnymi dodatkami pięknie prezentuje się na półce w kuchni.