Kurczaka umyć od środka i na zewnątrz, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pozostałe składniki połączyć w dużym rondlu, zagotować, stale mieszając.
Włożyć kurczaka piersią do dołu, Gotować na małym ogniu. Kurczak nie musi być całkowicie pokryty zalewą. Gotować pod przykryciem około 15 minut.
Następnie zdjąć rondel z ognia, pozostawić kurczaka w zalewie około 30 minut cały czas pod pokrywką.
Odwrócić kurczaka, znowu przykryć, pozostawić na kolejne 15 minut, ale już nie gotować.
Wyjąć kurczaka z garnka, zalewę pozostawić. Kurczaka pokroić na nieduże porcje. Skropić częścią zalewy, w której kurczak się gotował, ułożyć na półmisku.
Pozostałą zalewę przecedzić przez gęste sitko, podawać jako sos do mięsa. Podawać z ryżem.