Kurczak faszerowany pieczarkami
Kurczak faszerowany pieczarkami – składniki
- 1 kurczak,
- 1/2 kg małych pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżki masła,
- torebka mrożonych warzyw,
- olej,
- szczypta chilli,
- sól, pieprz,
Kurczak faszerowany pieczarkami – przygotowanie
- Kurczaka i pieczarki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę do lodówki.
- Pieczarki pokroić na połówki lub ćwiartki, usmażyć na oleju. Zdjąć z patelni, włożyć do miseczki.
- Usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać cebulę, surowe jajko, sól, pieprz. Wymieszać.
- Nafaszerować kurczaka, zszyć, polać odrobiną oleju, piec w nagrzanym piekarniku około 1.5 godziny w temperaturze 220*C. Często podlewać sosem z pieczenia.
- Mrożone warzywa ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć, wrzucić na 3-4 min na rozgrzane masło na patelni doprawiając chilli i pieprzem.
- Podawać z upieczonym kurczakiem i ziemniakami.