Kurczak z tropikalnymi owocami
Kurczak z tropikalnymi owocami – składniki
- 1 kurczak
- 1 puszka ,,Koktajlu z tropikalnych owoców ?
- Sos Tao-Tao
- papryka mielona
- curry
- pieprz mielony
- sól
- oliwa
- garść rodzynek
- garść suszonych moreli
Kurczak z tropikalnymi owocami – przygotowanie
- Kurczaka umyć, osuszyć. Obciąć końcówki skrzydełek i szyjkę. Podzielić na 8 części. Natrzeć przyprawami i zostawić na 15 minut w lodówce.
- Rodzynki i morele sparzyć wrzącą wodą. Odsączyć, morele pokroić w paski.
- Kawałki kurczaka smażyć na rumiano na patelni na rozgrzanej oliwie.
- Przełożyć usmażonego kurczaka do rondla. Dodać owoce z puszki (odsączone), rodzynki i morele.
- Zalać wodą tak, by zakryła mięso. Dusić przez 40 minut, aż kurczak i owoce będą miękkie, a sos odparuje i zgęstnieje.