Na temat smaku zielonej kawy usłyszeć można wiele różnorodnych opinii. Jedni zwracają uwagę na że jest on dość cierpki a z kolei inni uważają go za jedną z głównych zalet zwracając uwagę że jest on znacznie delikatniejszy niż przypadku tradycyjnej kawy.

Ta różnorodność wynika z faktu, że zieloną kawę przygotowywać można na wiele sposobów stosując przy tym różne dodatki. Przede wszystkim liczy się jednak to że w przypadku zielonej kawy wykorzystuje się ziarna nie poddane obróbce termicznej której tradycyjna „mała czarna” zawdzięcza swój smak. W naturalny sposób ma to wpływ na smak gotowego napoju, który tak czy inaczej może nie odpowiadać koneserom tradycyjnej kawy.

Mimo różnych opinii dotyczących smaku zielonej kawy często można spotkać się ze stwierdzeniem że przypomina on w pewnym stopniu smak zielonej herbaty. Być może właśnie dlatego coraz powszechniejsze jest przekonanie, że zielona kawa to świetne rozwiązanie dla osób, które doceniają pobudzające właściwości zwykłej kawy aczkolwiek ze względu na jej specyficznych smak piją ją sporadycznie lub wcale.