Ciasto czekoladowe bezglutenowe wprost rozpływa się w ustach. Uwielbiam takie szybkie ciasta! Na wierzchu jest chrupiące a w środku „mokre”.
Ciasto czekoladowe bez mąki – składniki
- 125 g czekolady gorzkiej min 70% kakao
- 100g masła
- pół szklanki cukru
- ok. 50ml wody
- 3 jajka
Ciasto czekoladowe bez mąki – przygotowanie
- W rondelku rozpuszczamy masło, cukier 1/4, czekoladę oraz wodę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wyłączamy i studzimy.
- Ubijamy pianę z białek.
- W innym rondelku miksujemy żółtka z 1/4 cukru tzw. kogiel mogiel.
- Do ubitej piany dodajemy masę czekoladową oraz kogiel mogiel. Delikatnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.
- Przelewamy do formy keksowej i wstawiamy do piekarnika na 1600 na 45 minut.
Ciasto najpierw urośnie a później opadnie, w niczym nie ujmuje jeśli chodzi o smak.