Kawa jest w Polsce dość chętnie pita i to w różnej formie. Część z nas sięga po rozpuszczalną a inni zdecydowanie wolą mieloną. Różnimy się też w gustach co do dodawania do kawy mleka czy cukru. Jednak w jednym jesteśmy zgodni, nadal zdecydowanie chętniej wybieramy te tradycyjne rodzaj kawy a nie zwracamy uwagi na odmianę, której picie może nam przynieść znacznie więcej korzyści niż tylko efekt pobudzenia.

Mowa w tym wypadku o kawie zielonej, która powstaje w podobny sposób jak klasyczne odmiany, z tą różnicą że nie jest poddawana procesowi palenia. W efekcie jest ona słabsza niż tradycyjna kawa i nie może się pochwalić aż tak bogatym aromatem, jednak jej wpływ na nasze zdrowie jest wart docenienia gdyż pod tym względem te odmiany, które zazwyczaj pijemy nie mogą się z nią równać.

Kluczem do właściwości zielonej kawy jest kwas chlorogenowy. Redukuje on przyswajanie cukrów przez nasz organizm dzięki czemu nasze ciało zmuszone jest do aktywnego wykorzystywania zgromadzonych zapasów. Zostało również udowodnione jego działanie antygrzybiczne, antywirusowe oraz antybakteryjne. Zielona kawa sprzyja też odchudzaniu gdyż pomaga redukować w znaczący sposób tkankę tłuszczową. Wszystko dlatego, że wspomniany już kwas chlorogenowy dzięki połączeniu z kofeiną wpływa na zdolność gromadzenia glukozy przez nasz organizm.

Drugim ważnym składnikiem występującym w zielonej kawie jest kwas kawowy. Podobnie jak kwas chlorogenowy jest on antyoksydantem. Pobudza do działania nasze nerki a także wspomaga przemianę materii. Znacznie redukuje też szansę na wystąpienie drugiego typu cukrzycy oraz sprawia, że nasz umysł funkcjonuje znacznie sprawniej.