Sól to najpopularniejsza w naszej kuchni przyprawa. Bez soli żadna potrawa nie smakuje dobrze. Nadaje smaku, konserwuje. Nazywana również białą śmiercią. Ale czy wiesz, że zwykła, kuchenna sól ma wiele innych zastosowań?

Jeśli świece przed pierwszym użyciem namoczymy w roztworze wody i soli, zapobiegniemy kapaniu wosku. Po wyjęciu świec z roztworu, trzeba je odłożyć do wyschnięcia

W XXI w, nasze lodówki posiadają funkcję no-frost, zapobiegające powstawaniu dużych złogów lodu. Jednak często i tak w lodówce czy zamrażalce spotykamy grubą warstwę lodu, trudnego do usunięcia. Wystarczy lód posypać obficie solą, aby szybciej się rozpuścił.

Jak często zdarza Ci się pozostawić cebulę, która szybko traci swoją jędrność? Aby cebula dłużej zachowała swoją świeżość, wystarczy położyć ją na spodeczku czy talerzyku posypanym odrobiną soli.

Po spotkaniu rodzinnym pozostajesz z kieliszkami czy szklankami ze śladami szminki. Jak się okazuje, domycie takich szklanek nie jest najprostszą rzeczą. Jak tutaj użyć soli? Wystarczy ślady po szmince przetrzeć szmatką zwilżoną i posypaną solą.

Pewnie nie raz zdarzyło ci się stłuc jajko. Niestety, ciężko potem zebrać je z podłogi. Zarówno białko i żółtko zaczynają się rozmazywać. Jeśli jednak jajko posypiemy obficie solą, będzie ono trzymać się razem i z łatwością je sprzątniemy ręcznikiem papierowym.