Śledź curry – składniki

  • 4 sztuki śledzia marynowanego całego
  • 2 sztuki jaj ugotowanych na twardo
  • 1 cebula
  • 1 szklanka majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Śledź curry – przygotowanie

  1. Filety śledziowe pokroić na małe kawałki.
  2. Jaja pokroić w plasterki i tymi dwoma składnikami wyłożyć miskę. Całość przykryć pokrojoną drobno cebulą.
  3. Wymieszać śmietanę z majonezem i curry w proszku.
  4. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  5. Otrzymanym sosem polać śledzia i udekorować całość kawałkami jaja na twardo i posiekaną pietruszką.
  6. Całość najlepiej podawać w szklanej missce, tak aby były widoczne kolejne warstwy.