Ser w cieście
Ser w cieście – składniki
- 175g cabrales (niebieski ser pleśniowy)
- 3 łyżki mąki
- 700ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 3 suchary
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
Ser w cieście – przygotowanie
- Ser pleśniowy zmiksować z mąką i mlekiem na gładką masę.
- Masło roztopić na patelni, przełożyć do niej masę serową i gotować na małym ogniu około 15 minut ciągle mieszając.
- Masę serową przełożyć do miski i pozostawić żeby ostygła.
- Jajko rozmącić na talerzu. Suchary drobno zetrzeć.
- Z zimnej masy serowej formować łyżką małe kluseczki, zanurzać je najpierw w jajku, później obtaczać w startych sucharach.
- Rozgrzać oliwę. Kluseczki porcjami smażyć na niej na złotobrązowo.
- Wyjąć osączyć z tłuszczu i podać posypane posiekaną pietruszką.