Ser w cieście – składniki

  • 175g cabrales (niebieski ser pleśniowy)
  • 3 łyżki mąki
  • 700ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 3 suchary
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki

Ser w cieście – przygotowanie

  1. Ser pleśniowy zmiksować z mąką i mlekiem na gładką masę.
  2. Masło roztopić na patelni, przełożyć do niej masę serową i gotować na małym ogniu około 15 minut ciągle mieszając.
  3. Masę serową przełożyć do miski i pozostawić żeby ostygła.
  4. Jajko rozmącić na talerzu. Suchary drobno zetrzeć.
  5. Z zimnej masy serowej formować łyżką małe kluseczki, zanurzać je najpierw w jajku, później obtaczać w startych sucharach.
  6. Rozgrzać oliwę. Kluseczki porcjami smażyć na niej na złotobrązowo.
  7. Wyjąć osączyć z tłuszczu i podać posypane posiekaną pietruszką.