Pikantne gaspacho – składniki

  • 1 ogórek
  • 2 zielone papryki
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku posiekane
  • 1/2 świeżej ostrej papryki chilli
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 2-4 łyżeczki octu wiśniowego lub octu balsamicznego zmieszanego z octem winnym
  • 4 łyżki świeżej kolendry posikanej
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki posiekanej
  • 300ml wywaru z warzyw lub kurczaka
  • 600ml soku pomidorowego lub zgniecionych pomidorów z puszki
  • sól i pieprz
  • kostki lodu- do podania

Pikantne gaspacho – przygotowanie

  1. Ogórek pokroić na ćwiartki, nasiona wydrążyć łyżeczką. Miąższ pokroić w kostkę.
  2. Przekroić papryki na pół, wydrążyć pokroić w kostkę.
  3. Umieścić pomidory w żaroodpornej misce, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 30 sekund. Odcedzić i włożyć do zimnej wody. Obrać ze skórki. Przekroić pomidory na połowy. Można wydrążyć nasiona. Resztę posiekać. Wydrążyć i posiekać chilli.
  4. Połączyć połowę ogórka, zielonej papryki, pomidorów i cebuli w blenderze lub malakserze. Dodać chilli, ocet, oliwę, kminek, kolendrę i pietruszkę. Miksować z odpowiednią ilością wywaru, aby powstało gładkie puree.
  5. Przelać zmiksowaną zupę do miski i wymieszać z pozostałym wywarem i sokiem pomidorowym.
  6. Dodać pozostałą zieloną paprykę, ogórek, pomidory i cebulę, dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Przykryć i chłodzić przez kilka godzin w lodówce. Podawać z kostkami lodu.