2-4 łyżeczki octu wiśniowego lub octu balsamicznego zmieszanego z octem winnym
4 łyżki świeżej kolendry posikanej
2 łyżki świeżej natki pietruszki posiekanej
300ml wywaru z warzyw lub kurczaka
600ml soku pomidorowego lub zgniecionych pomidorów z puszki
sól i pieprz
kostki lodu- do podania
Pikantne gaspacho – przygotowanie
Ogórek pokroić na ćwiartki, nasiona wydrążyć łyżeczką. Miąższ pokroić w kostkę.
Przekroić papryki na pół, wydrążyć pokroić w kostkę.
Umieścić pomidory w żaroodpornej misce, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 30 sekund. Odcedzić i włożyć do zimnej wody. Obrać ze skórki. Przekroić pomidory na połowy. Można wydrążyć nasiona. Resztę posiekać. Wydrążyć i posiekać chilli.
Połączyć połowę ogórka, zielonej papryki, pomidorów i cebuli w blenderze lub malakserze. Dodać chilli, ocet, oliwę, kminek, kolendrę i pietruszkę. Miksować z odpowiednią ilością wywaru, aby powstało gładkie puree.
Przelać zmiksowaną zupę do miski i wymieszać z pozostałym wywarem i sokiem pomidorowym.
Dodać pozostałą zieloną paprykę, ogórek, pomidory i cebulę, dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Przykryć i chłodzić przez kilka godzin w lodówce. Podawać z kostkami lodu.