Oliwki w cieście
Oliwki w cieście – składniki
- 100g mąki
- 2 jajka
- 300g czarnych oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 10 suszonych
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 pęczka pietruszki
- tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz kajeński
- drewniane szpikulce
Oliwki w cieście – przygotowanie
- Mąkę z jajkami i niewielką ilością soli rozmieszać na gładkie ciasto.
- Oliwki osączyć, wypestkować, grubo posiekać i dodać do ciasta.
- Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać i dodać do ciasta.
- Pomidory pokroić w drobną kostkę, też dodać do ciasta, razem z tymiankiem i pieprzem.
- Pietruszkę umyć, otrzepać z wody, drobno posiekać i dodać do pozostałych składników w cieście. Wszystko dobrze wymieszać.
- We frytkownicy rozgrzać tłuszcz do temperatury 160 stopni. Z masy formować łyżką małe kluski i smażyć porcjami przez 5 minut na złotobrązowo.
- Kluski wyjąć z tłuszczu, osączyć an papierowym ręczniku, podawać na ciepło, nabite na drewniane szpikulce.