Oliwki w cieście – składniki

  • 100g mąki
  • 2 jajka
  • 300g czarnych oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 10 suszonych
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz kajeński
  • drewniane szpikulce

Oliwki w cieście – przygotowanie

  1. Mąkę z jajkami i niewielką ilością soli rozmieszać na gładkie ciasto.
  2. Oliwki osączyć, wypestkować, grubo posiekać i dodać do ciasta.
  3. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać i dodać do ciasta.
  4. Pomidory pokroić w drobną kostkę, też dodać do ciasta, razem z tymiankiem i pieprzem.
  5. Pietruszkę umyć, otrzepać z wody, drobno posiekać i dodać do pozostałych składników w cieście. Wszystko dobrze wymieszać.
  6. We frytkownicy rozgrzać tłuszcz do temperatury 160 stopni. Z masy formować łyżką małe kluski i smażyć porcjami przez 5 minut na złotobrązowo.
  7. Kluski wyjąć z tłuszczu, osączyć an papierowym ręczniku, podawać na ciepło, nabite na drewniane szpikulce.