Murzynek – składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe lub orzeszki

Murzynek – przygotowanie

  1. W garnku rozpuszczamy margarynę
  2. Dodajemy 2 szklanki cukru, pół szklanki wody i 4 łyżki ciemnego kakao, podgrzewamy wszystkie składniki, jednocześnie mieszając.
  3. Jeśli chcemy polewę czekoladową wystarczy odlać pół szklanki powstałej masy.
  4. Do pozostałej i ostudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy i roztrzepane 4 jajka. Mieszamy wszystkie składniki mikserem.
  5. Przelewamy do formy keksowej i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Po ostudzeniu ciasta polewamy wcześniej odlaną polewą, można posypać wiórkami kokosowymi, lub rozdrobnionymi orzeszkami