Meksykańska zupa jarzynowa z chipsami tortilla
Meksykańska zupa jarzynowa z chipsami tortilla – składniki
- 2łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 cebula drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/4 łyżki mielonego kminku
- 3 łyżeczki łagodnej chilli mielonej
- 1 marchewka pokrojona na plasterki
- 1 ziemniak, nierozgotowujący się , pokrojony w kostkę
- 350g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 1/4 młodej kapusty poszatkowanej
- 1l wywaru z warzyw lub kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- ok. 10 strąków fasoli szparagowej z odciętymi końcami, pociętych w kawałki
- sól i pieprz
- chipsy tortilli
- salsa lub posiekana świeża chilli do smaku
- 4-6 łyżek świeżej kolendry posiekanej
Meksykańska zupa jarzynowa z chipsami tortilla – przygotowanie
- Rozgrzać olej w rondlu o grubym dnie. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć kilka minut aż zmiękną.
- Wsypać kminek i mielone chilli. Dodać marchewkę, ziemniak, pomidory, cukinię i kapustę.
- Gotować około 2 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać wywar, przykryć rondel, gotowana średnim ogniu przez 20 minut aż warzywa staną się miękkie, w razie potrzeby dodać wody.
- Wrzucić kukurydzę i fasolkę, gotować następne 5-10 minut aż fasola będzie miękka.
- Przyprawić solą i pieprzem, pamiętając o tym, że chipsy tortilla mogą być słone.
- Nałożyć zupę na talerz, posypać każdą porcję świeżą kolendrą, ozdobić odrobiną salsy i dodać garść chipsów tortilla.