Meksykańska zupa jarzynowa z chipsami tortilla – składniki

  • 2łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/4 łyżki mielonego kminku
  • 3 łyżeczki łagodnej chilli mielonej
  • 1 marchewka pokrojona na plasterki
  • 1 ziemniak, nierozgotowujący się , pokrojony w kostkę
  • 350g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 1/4 młodej kapusty poszatkowanej
  • 1l wywaru z warzyw lub kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • ok. 10 strąków fasoli szparagowej z odciętymi końcami, pociętych w kawałki
  • sól i pieprz
  • chipsy tortilli
  • salsa lub posiekana świeża chilli do smaku
  • 4-6 łyżek świeżej kolendry posiekanej

Meksykańska zupa jarzynowa z chipsami tortilla – przygotowanie

  1. Rozgrzać olej w rondlu o grubym dnie. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć kilka minut aż zmiękną.
  2. Wsypać kminek i mielone chilli. Dodać marchewkę, ziemniak, pomidory, cukinię i kapustę.
  3. Gotować około 2 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać wywar, przykryć rondel, gotowana średnim ogniu przez 20 minut aż warzywa staną się miękkie, w razie potrzeby dodać wody.
  4. Wrzucić kukurydzę i fasolkę, gotować następne 5-10 minut aż fasola będzie miękka.
  5. Przyprawić solą i pieprzem, pamiętając o tym, że chipsy tortilla mogą być słone.
  6. Nałożyć zupę na talerz, posypać każdą porcję świeżą kolendrą, ozdobić odrobiną salsy i dodać garść chipsów tortilla.