Marynowane oliwki
Marynowane oliwki – składniki
- ok. 250 g dużych oliwek ze słoik
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 lisek laurowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
Marynowane oliwki – przygotowanie
- Oliwki osączyć w sitku. Cebulę obrać i drobno pokroić.
- Nieobrany czosnek oczyścić i rozgnieść płaską stroną noża.
- Osączone oliwki naciąć wokół, wzdłuż aż do pestki.
- Oliwki z cebulą, czosnek, listek laurowy włożyć do garnka, wlać ocet, zalać wodą tak, aby płyn przykrył oliwki całkowicie.
- Na wierzch wlać oliwę. Zagotować, następnie gotować na malutkim ogniu ok. 4-6 godzin. Oliwki mają być miękkie, a woda musi prawie zupełnie odparować.
- Wszystko przełożyć do słoika, mocno zakręcić i odstawić na kilka dni.