Marynowane oliwki – składniki

  • ok. 250 g dużych oliwek ze słoik
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 lisek laurowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina

Marynowane oliwki – przygotowanie

  1. Oliwki osączyć w sitku. Cebulę obrać i drobno pokroić.
  2. Nieobrany czosnek oczyścić i rozgnieść płaską stroną noża.
  3. Osączone oliwki naciąć wokół, wzdłuż aż do pestki.
  4. Oliwki z cebulą, czosnek, listek laurowy włożyć do garnka, wlać ocet, zalać wodą tak, aby płyn przykrył oliwki całkowicie.
  5. Na wierzch wlać oliwę. Zagotować, następnie gotować na malutkim ogniu ok. 4-6 godzin. Oliwki mają być miękkie, a woda musi prawie zupełnie odparować.
  6. Wszystko przełożyć do słoika, mocno zakręcić i odstawić na kilka dni.