Dzisiaj obiad lekki, łatwy i przyjemy. Jak zawsze w moim wydaniu:) Wybór padł na pierogi leniwe gdy brak weny, ochota na coś słodkiego, a do sklepu mięsnego nie po drodze:)

Leniwe pierogi – składniki

  • 500g sera tłustego lub półtłustego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru (dodaje również cukru waniliowego do smaku)
  • pół szklanki bułki tartej (lub mniej jak kto woli, ja lubię jak na „bogato” 🙂
  • 2 łyżki masła

Leniwe pierogi – przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy 2 szkl. mąki, 2 jajka, cukier, cukier waniliowy wszystko razem miksujemy
  2. Z przygotowanej masy tworzymy ruloniki, jeśli się bardzo klei masa najlepiej dodać odrobinę mąki
  3. Rulony kroimy na małe około 2-3 cm kawałki
  4. Kawałki wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli, po czym czekamy aż wypłyną za wierzch. Po ok. 2 min wyjmujemy z garnka
  5. Na patelni obok przygotowujemy bułkę tartą z masłem do posypania leniwych. Najpierw bułkę tartą wysypujemy na patelnię i jak się zarumieni dodajemy masło.
  6. Posypujemy pierogi i danie gotowe