Dzisiaj obiad lekki, łatwy i przyjemy. Jak zawsze w moim wydaniu:) Wybór padł na pierogi leniwe gdy brak weny, ochota na coś słodkiego, a do sklepu mięsnego nie po drodze:)
Leniwe pierogi – składniki
- 500g sera tłustego lub półtłustego
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru (dodaje również cukru waniliowego do smaku)
- pół szklanki bułki tartej (lub mniej jak kto woli, ja lubię jak na „bogato” 🙂
- 2 łyżki masła
Leniwe pierogi – przygotowanie
- Do miski wsypujemy 2 szkl. mąki, 2 jajka, cukier, cukier waniliowy wszystko razem miksujemy
- Z przygotowanej masy tworzymy ruloniki, jeśli się bardzo klei masa najlepiej dodać odrobinę mąki
- Rulony kroimy na małe około 2-3 cm kawałki
- Kawałki wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli, po czym czekamy aż wypłyną za wierzch. Po ok. 2 min wyjmujemy z garnka
- Na patelni obok przygotowujemy bułkę tartą z masłem do posypania leniwych. Najpierw bułkę tartą wysypujemy na patelnię i jak się zarumieni dodajemy masło.
- Posypujemy pierogi i danie gotowe