Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiła by sernika. Jak jest do tego lekki, puszysty i rozpływający się w ustach można oddać wiele za choćby kawałeczek.
Leciutki Sernik – składniki
- 1 kg twarogu śmietankowego
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- czekolada do polania
Leciutki Sernik – przygotowanie
- Oddzielamy żółtka od białek, a następnie ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka mieszamy z 1,5szkl. cukru pudru i ubijamy na kogiel mogiel.
- Do przygotowanej masy dodajemy ser, budyń waniliowy wszystko razem miksujemy.
- Wrzucamy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
- Gotową masę przelewamy do formy 26 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) 170oC na ok. 1h.
Smacznego!