Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiła by sernika. Jak jest do tego lekki, puszysty i rozpływający się w ustach można oddać wiele za choćby kawałeczek.

Leciutki Sernik – składniki

  • 1 kg twarogu śmietankowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • czekolada do polania

Leciutki Sernik – przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek, a następnie ubijamy na sztywną pianę.
  2. Żółtka mieszamy z 1,5szkl. cukru pudru i ubijamy na kogiel mogiel.
  3. Do przygotowanej masy dodajemy ser, budyń waniliowy wszystko razem miksujemy.
  4. Wrzucamy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
  5. Gotową masę przelewamy do formy 26 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra/dół) 170oC na ok. 1h.

Smacznego!