Lasagne nie jest taka czasochłonne jak się wielu osobom wydaje. Jak tylko się wszystko ładnie zorganizuje to przygotowanie trwa zaledwie 15 minut! Płaty lasagne kupuję w Lidlu, nie trzeba ich gotować ani podgrzewać. Suche wykładamy na formę.
Lasagne – składniki
- 500 g makaronu lasagne
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
- 500 g żółtego sera
- 300 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę lub pomidory z puszki
- 50 g oleju lub oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- oregano, tymianek, bazylia, pietruszka
- sól, pieprz
Beszamel:
- 2 łyżki masła (min 82%)
- 2 łyżki mąki
- 500ml mleka
Lasagne – przygotowanie
- Bolognese: Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy mięso i wszystko razem mieszamy.
- Blenderem rozdrabniamy pomidory z puszki, następnie dodajemy wszystkie przyprawy włącznie z przeciśniętym czosnkiem. Całość przelewamy do patelni z mięsem.
- Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy 2 łyżki mąki i delikatnie! podsmażamy. Następnie dolewamy mleka i czekamy aż zgęstnieje.
- Sosy już mamy:) więc w naczyniu żaroodpornym lub (jak ja preferuje) w formie keksowej wykładamy w kolejności:
- płaty lasagne
- ser
- sos bolognese
- sos beszamelowy
- ser
i znowu płaty lasagne, ser itd.
- Kończymy sosem beszamelowym i całość posypujemy obficie serem.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 0 na 40 – 45 minut.