Lasagne nie jest taka czasochłonne jak się wielu osobom wydaje. Jak tylko się wszystko ładnie zorganizuje to przygotowanie trwa zaledwie 15 minut! Płaty lasagne kupuję w Lidlu, nie trzeba ich gotować ani podgrzewać. Suche wykładamy na formę.

Lasagne – składniki

  • 500 g makaronu lasagne
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
  • 500 g żółtego sera
  • 300 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę lub pomidory z puszki
  • 50 g oleju lub oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • oregano, tymianek, bazylia, pietruszka
  • sól, pieprz

Beszamel:

  • 2 łyżki masła (min 82%)
  • 2 łyżki mąki
  • 500ml mleka

Lasagne – przygotowanie

  1. Bolognese: Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy mięso i wszystko razem mieszamy.
  2. Blenderem rozdrabniamy pomidory z puszki, następnie dodajemy wszystkie przyprawy włącznie z przeciśniętym czosnkiem. Całość przelewamy do patelni z mięsem.
  3. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy 2 łyżki mąki i delikatnie! podsmażamy. Następnie dolewamy mleka i czekamy aż zgęstnieje.
  4. Sosy już mamy:) więc w naczyniu żaroodpornym lub (jak ja preferuje) w formie keksowej wykładamy w kolejności:
    • płaty lasagne
    • ser
    • sos bolognese
    • sos beszamelowy
    • ser

    i znowu płaty lasagne, ser itd.

  5. Kończymy sosem beszamelowym i całość posypujemy obficie serem.
  6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 0 na 40 – 45 minut.