Kurczak z warzywami na parze
Kurczak z warzywami na parze – składniki
- 20dag piersi z kurczaka
- marchewka
- kilka różyczek brokuła
- papryka zielona i żółta
- fasolka szparagowa lub groszek cukrowy
- ulubione zioła np majeranek oregano tymianek
- sól
- pieprz
Kurczak z warzywami na parze – przygotowanie
- Pierś opłukać, pokroić na mniejsze porcje, posypać ziołami.
- Marchewkę oczyścić i pokroić w plasterki.
- Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę mniej więcej 2/2cm.
- Do garnka do gotowania na parze wlewamy 2szkl. wody. Do wkładki wkładamy mięso, nakrywamy naczynie i gotujemy ok. 20min.
- Zdejmujemy pokrywkę i dodajemy do mięsa warzywa, nakrywamy i znów gotujemy 15-20 min., aż warzywa będą gotowe.
- Po wyjęciu na talerz doprawiamy warzywa solą, pieprzem i ziołami.
- Mięso przed podaniem na talerz możemy jeszcze zarumienić smażąc na patelni na łyżeczce oliwy przez 3-5 min.