Kurczak z warzywami na parze – składniki

  • 20dag piersi z kurczaka
  • marchewka
  • kilka różyczek brokuła
  • papryka zielona i żółta
  • fasolka szparagowa lub groszek cukrowy
  • ulubione zioła np majeranek oregano tymianek
  • sól
  • pieprz

Kurczak z warzywami na parze – przygotowanie

  1. Pierś opłukać, pokroić na mniejsze porcje, posypać ziołami.
  2. Marchewkę oczyścić i pokroić w plasterki.
  3. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę mniej więcej 2/2cm.
  4. Do garnka do gotowania na parze wlewamy 2szkl. wody. Do wkładki wkładamy mięso, nakrywamy naczynie i gotujemy ok. 20min.
  5. Zdejmujemy pokrywkę i dodajemy do mięsa warzywa, nakrywamy i znów gotujemy 15-20 min., aż warzywa będą gotowe.
  6. Po wyjęciu na talerz doprawiamy warzywa solą, pieprzem i ziołami.
  7. Mięso przed podaniem na talerz możemy jeszcze zarumienić smażąc na patelni na łyżeczce oliwy przez 3-5 min.