Kurczak z tropikalnymi owocami – składniki

  • 1 kurczak
  • 1 puszka ,,Koktajlu z tropikalnych owoców ?
  • Sos Tao-Tao
  • papryka mielona
  • curry
  • pieprz mielony
  • sól
  • oliwa
  • garść rodzynek
  • garść suszonych moreli

Kurczak z tropikalnymi owocami – przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, osuszyć. Obciąć końcówki skrzydełek i szyjkę. Podzielić na 8 części. Natrzeć przyprawami i zostawić na 15 minut w lodówce.
  2. Rodzynki i morele sparzyć wrzącą wodą. Odsączyć, morele pokroić w paski.
  3. Kawałki kurczaka smażyć na rumiano na patelni na rozgrzanej oliwie.
  4. Przełożyć usmażonego kurczaka do rondla. Dodać owoce z puszki (odsączone), rodzynki i morele.
  5. Zalać wodą tak, by zakryła mięso. Dusić przez 40 minut, aż kurczak i owoce będą miękkie, a sos odparuje i zgęstnieje.