Kurczak z czosnkiem – składniki

  • 1kg udek z kurczaka
  • 2 główki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Kurczak z czosnkiem – przygotowanie

  1. Kawałki kurczaka myjemy, czosnek obieramy, duże ząbki można przekroić na pół.
  2. Wkładamy pod skórę kurczaka ząbki czosnku (3-4 na kawałek, jak duże udko, można skórę naciąć).
  3. Następnie nacieramy kawałki kurczaka przyprawami i obsmażamy szybko na dużym ogniu, żeby skórka była chrupiąca.
  4. Przekładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanny, najlepiej, aby była jedna warstwa kurczaka, posypujemy resztą czosnku i wkładamy do piekarnika (180-200 stopni C) na około godzinę.
  5. Zasadniczo kurczak jest gotowy jak puści soki i otrzymamy na spodzie naczynia dość dużo sosu.
  6. Kurczaka podajemy z ryżem lub ziemniakami razem z sosem który powstał.