Kurczak w musztardowej panierce – składniki

Podstawowe składniki

  • 2 podwójne piersi kurze,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • czosnek w proszku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • olej do smażenia,

Panierka kurczaka

  • 2 jaja,
  • sól,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • ok. 1 szklanki mąki zwykłej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki musztardy gruboziarnistej,
  • 1 łyżka chrzanu tartego,

Kurczak w musztardowej panierce – przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka opłukać i oczyścić. Następnie pokroić na mniej więcej 4-6 części z każdej sztuki.
  2. Marynować w marynacie z soku z cytryny, czosnku w proszku, soli i pieprzu około 5 godzin. Oczywiście może być krócej, ale marynata potrzebuje czasu.
  3. Przygotowujemy panierkę. Roztrzepujemy jajka, dolewamy mleko i dorzucamy mąkę i proszek. Mieszamy.
  4. Następnie dorzucamy musztardę i chrzan i mieszamy, aż panierka nabierze gęstości kwaśnej śmietany.
  5. Obtaczamy piersi z kurczaka i smażymy na złoty kolor na patelni z olejem.