Kurczak w musztardowej panierce
Kurczak w musztardowej panierce – składniki
Podstawowe składniki
- 2 podwójne piersi kurze,
- sól, pieprz, majeranek,
- czosnek w proszku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- olej do smażenia,
Panierka kurczaka
- 2 jaja,
- sól,
- 1/2 szklanki mleka,
- ok. 1 szklanki mąki zwykłej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki musztardy gruboziarnistej,
- 1 łyżka chrzanu tartego,
Kurczak w musztardowej panierce – przygotowanie
- Pierś z kurczaka opłukać i oczyścić. Następnie pokroić na mniej więcej 4-6 części z każdej sztuki.
- Marynować w marynacie z soku z cytryny, czosnku w proszku, soli i pieprzu około 5 godzin. Oczywiście może być krócej, ale marynata potrzebuje czasu.
- Przygotowujemy panierkę. Roztrzepujemy jajka, dolewamy mleko i dorzucamy mąkę i proszek. Mieszamy.
- Następnie dorzucamy musztardę i chrzan i mieszamy, aż panierka nabierze gęstości kwaśnej śmietany.
- Obtaczamy piersi z kurczaka i smażymy na złoty kolor na patelni z olejem.