Kurczak na dziko – składniki

  • 4 uda z kurczaka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżka mielonego jałowca
  • łyżeczka mielonej papryki
  • 5 owoców głogu suchego
  • 5 owoców tarniny
  • 5 owoców dzikiej róży
  • 2 czubate łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 marchewki
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • szczypta soli
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki wody

Kurczak na dziko – przygotowanie

  1. Z oleju, pieprzu, papryki , konfitury z czarnej porzeczki , mielonego jałowca , szczypty soli zrobić pastę i natrzeć nią przecięte na dwa kawałki uda z kurczaka. Zostawić na 2 godziny w lodówce.
  2. Cebule pokroić w piórka, a marchew w plasterki. Połowę cebuli z marchewką wsypać na dno naczynia żaroodpornego lub brytfanny lub garnka rzymskiego.
  3. Włożyć głóg, tarninę, dziką różę, ziele angielskie, liście laurowe. Na tym położyć kawałki kurczaka, wlać wodę i wsypać resztę cebuli i marchewki.
  4. Zakryć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie tą wartość podkręcić na 180 stopni, a następnie na 230 stopni. Piec 50 minut.
  5. Odkryć garnek, dołożyć marynatę od mięsa, zamieszać i dopiec kurczaka 10 minut tak, by wierzch był rumiany. Wyjąć, doprawić sos do smaku.