Kurczak faszerowany pieczarkami – składniki

  • 1 kurczak,
  • 1/2 kg małych pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżki masła,
  • torebka mrożonych warzyw,
  • olej,
  • szczypta chilli,
  • sól, pieprz,

Kurczak faszerowany pieczarkami – przygotowanie

  1. Kurczaka i pieczarki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę do lodówki.
  2. Pieczarki pokroić na połówki lub ćwiartki, usmażyć na oleju. Zdjąć z patelni, włożyć do miseczki.
  3. Usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać cebulę, surowe jajko, sól, pieprz. Wymieszać.
  4. Nafaszerować kurczaka, zszyć, polać odrobiną oleju, piec w nagrzanym piekarniku około 1.5 godziny w temperaturze 220*C. Często podlewać sosem z pieczenia.
  5. Mrożone warzywa ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć, wrzucić na 3-4 min na rozgrzane masło na patelni doprawiając chilli i pieprzem.
  6. Podawać z upieczonym kurczakiem i ziemniakami.