Kurczak aksamitny – składniki

  • kurczak (około 1 kg),
  • 800-900 ml bulionu z kurczaka,
  • szklanka ciemnego sosu sojowego,
  • szklanka jasnego sosu sojowego,
  • szklanka chińskiego wina ryżowego,
  • 1/4 szklanki grubego brązowego cukru,
  • pączek cebulek dymek,
  • 6 plasterków świeżego imbiru o grubości 6-8 mm,
  • cienko obrana skórka z pomarańczy,
  • łyżka soli morskiej,
  • 2 goździki,
  • 2 całe gwiazdki anyżu,
  • suszona papryczka chili,
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu,

Kurczak aksamitny – przygotowanie

  1. Kurczaka umyć od środka i na zewnątrz, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Pozostałe składniki połączyć w dużym rondlu, zagotować, stale mieszając.
  3. Włożyć kurczaka piersią do dołu, Gotować na małym ogniu. Kurczak nie musi być całkowicie pokryty zalewą. Gotować pod przykryciem około 15 minut.
  4. Następnie zdjąć rondel z ognia, pozostawić kurczaka w zalewie około 30 minut cały czas pod pokrywką.
  5. Odwrócić kurczaka, znowu przykryć, pozostawić na kolejne 15 minut, ale już nie gotować.
  6. Wyjąć kurczaka z garnka, zalewę pozostawić. Kurczaka pokroić na nieduże porcje. Skropić częścią zalewy, w której kurczak się gotował, ułożyć na półmisku.
  7. Pozostałą zalewę przecedzić przez gęste sitko, podawać jako sos do mięsa. Podawać z ryżem.