Zielona herbata ma wiele właściwości zdrowotnych wśród których najważniejsze to:

  • możliwość wykorzystania do przemycia oczu podczas zapalenia spojówek (napar powinien być chłodny)
  • przyspieszenie metabolizmu
  • wpływa na szybsze usuwanie toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii z organizmu poprzez pobudzenie funkcjonowania pęcherza
  • zawiera bogactwo witamin oraz soli mineralnych
  • zapobiega pojawieniu się próchnicy dzięki pewnej zawartości fluoru
  • ogranicza ryzyko zakrzepów krwi i czyni naczynia krwionośne mocniejszymi
  • usprawnia krążenie i redukuje ciśnienie krwi
  • wspiera układ pokarmowy poprzez wpływ na wydzielanie soków trawiennych oraz ograniczanie rozwoju szkodliwych bakterii
  • działa pobudzająco (dotyczy pierwszego parzenia gdyż wtedy napar zawiera najwięcej teiny)
  • ogranicza niekorzystne efekty oddziaływania promieniowania ultrafioletowego

Dodatkowo prowadzone są również badania nad tym jakie jest znaczenie zielonej herbaty w profilaktyce nowotworowej. Jednak już dotychczasowe obserwacje dotyczących stanu zdrowia mieszkańców Azji, którzy chętnie sięgają po ten rodzaj herbaty pozwalają sądzić iż ma ona wpływ na ich mniejszą zachorowalność na niektóre typy nowotworów.