Jeśli chcemy uzyskać odpowiedni smak zielonej herbaty i cieszyć się jej niepowtarzalnym aromatem musimy pamiętać o odpowiednim sposobie parzenia. Przede wszystkim należy dobrać odpowiednią temperaturę wody, która zawierać powinna się w zakresie między 60 – 90 stopni Celsjusza. O tym jaka dokładnie powinna być temperatura decyduje gatunek herbaty który parzymy. Warto zatem dowiedzieć się bezpośrednio od sprzedawcy jaka temperatura jest optymalna w przypadku sprzedawanej przez niego herbaty.

Oczywiście nie mniej istotny jest również czas parzenia. Jednak tu podobnie jak w przypadku optymalnej temperatury wszystko zależy od rodzaju zielonej herbaty jaki wybraliśmy. W przypadku gdy mamy mocno rozdrobiony susz czas przenia będzie wyraźnie krótszy niż wtedy gdy zdecydowaliśmy się na zakup dużych listków. Nie bez znaczenia jest też w tym wypadku twardość wody, która może wpłynąć na wydłużenie czasu potrzebnego na właściwe zaparzenie.

Skoro jesteśmy już przy czasie parzenia to pora zwrócić uwagę na to, że wpływa on na właściwości zielonej herbaty. Jeśli parzyć będziemy około 3 minuty a więc stosunkowo krótko to powinniśmy otrzymać napar działający pobudzająco. Jeśli jednak wydłużymy czas parzenia to rezultatem będzie napar relaksacyjny, który uzyskać można również poprzez dwukrotne parzenie zielonej herbaty.