Jagodniki
Jagodniki – składniki
- 5 dag drożdży
- 60 dag mąki
- 4 jajka (3 żółtka, 1 całe)
- 1/3 masła
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Jagodniki – przygotowanie
- Rozdrabniamy drożdże w ciepłej wodzie z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
- Przesiewamy mąkę. Podgrzewamy mleko, wsypujemy cukier i roztopione masło.Wlewamy do mąki.
- Wlewamy 3 żółtka i całe jajko i wyrośnięte drożdże (pkt.1)
- Wyrabiamy ciasto ok 10min.
- Posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Formujemy placuszki, w środek wkładając jagody tworzymy bułeczki.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia, wierzch smarujemy białkiem i cukrem.
- Wkładamy do piekarnika 180st. Piec ok 30 minut do uzyskania koloru jasno-brązowego.