Jagodniki – składniki

  • 5 dag drożdży
  • 60 dag mąki
  • 4 jajka (3 żółtka, 1 całe)
  • 1/3 masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Jagodniki – przygotowanie

  1. Rozdrabniamy drożdże w ciepłej wodzie z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
  2. Przesiewamy mąkę. Podgrzewamy mleko, wsypujemy cukier i roztopione masło.Wlewamy do mąki.
  3. Wlewamy 3 żółtka i całe jajko i wyrośnięte drożdże (pkt.1)
  4. Wyrabiamy ciasto ok 10min.
  5. Posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  6. Formujemy placuszki, w środek wkładając jagody tworzymy bułeczki.
  7. Pozostawiamy do wyrośnięcia, wierzch smarujemy białkiem i cukrem.
  8. Wkładamy do piekarnika 180st. Piec ok 30 minut do uzyskania koloru jasno-brązowego.