Herbata z cytryną to idealny napój rozgrzewający na chłodne dni. Zapewne pamiętasz ją z domu rodzinnego czy babcię serwującą aromatyczną filiżankę herbaty. A ten zapach cytrynki?

Czy jednak wiesz, że nieodpowiednio przygotowana herbata z cytryną może być wręcz szkodliwa?

To nie jest bajka, że pijąć źle przyrządzoną herbatę możesz zachorować nawet na Alzheimera!

LIście herbaty zawierają glin (aluminium), który uwalniany jest w procesie parzenia. Cytryna to źródło kwasu cytrynowego. Oba związki osobno nie są groźne dla naszego organizmu. Jednak kiedy parzymy herbatę, związki się łączą tworząc łatwo wchłanialny dla nas cytrynian glinu.

Odkłada się on w komórkach mózgowych, prowadząc prostą drogą do alzheimera.

Czy zatem zupełnie trzeba wykluczyć herbatę z cytryną ze swojego menu?

Okazuje się, że niekoniecznie.

Jeśli pijemy herbatę bez fusów (źródło glinu) i dodamy do samego naparu cytrynę, związek cytrynian glinu nie powstanie.

Podsumowując, jeśli raczymy się herbatą z cytryną to nigdy nie dodajemy cytryny przy parzeniu herbaty a jedynie do zaparzonego już naparu pozbawionego liści.