Ciasto czekoladowe bezglutenowe wprost rozpływa się w ustach. Uwielbiam takie szybkie ciasta! Na wierzchu jest chrupiące a w środku „mokre”.

Ciasto czekoladowe bez mąki – składniki

  • 125 g czekolady gorzkiej min 70% kakao
  • 100g masła
  • pół szklanki cukru
  • ok. 50ml wody
  • 3 jajka

Ciasto czekoladowe bez mąki – przygotowanie

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, cukier 1/4, czekoladę oraz wodę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wyłączamy i studzimy.
  2. Ubijamy pianę z białek.
  3. W innym rondelku miksujemy żółtka z 1/4 cukru tzw. kogiel mogiel.
  4. Do ubitej piany dodajemy masę czekoladową oraz kogiel mogiel. Delikatnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.
  5. Przelewamy do formy keksowej i wstawiamy do piekarnika na 1600 na 45 minut.

Ciasto najpierw urośnie a później opadnie, w niczym nie ujmuje jeśli chodzi o smak.