Zawijańca przygotowuje jak chce wywołać efekt „wow” nie mając zbyt wyszukanych składników. Jednocześnie wiem, że danie jest pożywne i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Zawijaniec – składniki

  • 2 plastry boczku
  • ser feta
  • 200g pieczarek
  • pół papryki
  • pół cebuli
  • pół ogórka kiszonego
  • 2 plastry szynki
  • 200g sera żółtego
  • przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól, papryka chili

Zawijaniec – przygotowanie

  1. Pokrojone składniki tj. szynkę, pieczarki, paprykę, cebulę wrzucamy na patelnię i smażymy. Dodajemy wyżej wymienione przyprawy. (Ja zawsze dodaje jeszcze pół łyżeczki masła, wydobywa smak pieczarek)
  2. Na wyłożonym cieście tniemy 3 cm paski, pozostawiając środkową część na wyłożenie farszu
  3. Na środkową część (nie przeciętą) wykładamy farsz z patelni, następnie kładziemy pokrojonego ogórka, ser feta, plastry boczku, posypując serem.
  4. Wycięte paski układamy na przemian (tak jak warkocz) nie musi być idealnie, byleby farsz nie wypadał. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  5. Wstawiamy do piekarnika góra/dół nagrzanego do 200 stopni na ok 20-30min aż się zarumieni

Gotowe!