Zawijańca przygotowuje jak chce wywołać efekt „wow” nie mając zbyt wyszukanych składników. Jednocześnie wiem, że danie jest pożywne i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Zawijaniec – składniki
- 2 plastry boczku
- ser feta
- 200g pieczarek
- pół papryki
- pół cebuli
- pół ogórka kiszonego
- 2 plastry szynki
- 200g sera żółtego
- przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól, papryka chili
Zawijaniec – przygotowanie
- Pokrojone składniki tj. szynkę, pieczarki, paprykę, cebulę wrzucamy na patelnię i smażymy. Dodajemy wyżej wymienione przyprawy. (Ja zawsze dodaje jeszcze pół łyżeczki masła, wydobywa smak pieczarek)
- Na wyłożonym cieście tniemy 3 cm paski, pozostawiając środkową część na wyłożenie farszu
- Na środkową część (nie przeciętą) wykładamy farsz z patelni, następnie kładziemy pokrojonego ogórka, ser feta, plastry boczku, posypując serem.
- Wycięte paski układamy na przemian (tak jak warkocz) nie musi być idealnie, byleby farsz nie wypadał. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Wstawiamy do piekarnika góra/dół nagrzanego do 200 stopni na ok 20-30min aż się zarumieni
Gotowe!