Aronia to niezwykle wartościowy owoc. Pewnie duża część z Was nigdy o niej nie słyszała. Część na pewno zetknęła się z dżemami czy sokami aroniowymi. Dlaczego warto jeść aronię i jaki wpływ ma ona na nasze zdrowie?

Aronia pochodzi natywnie z Ameryki, a do Polski trafiła z obszarów Rosji. Jest u nas stosunkowo mało popularnym owocem co jest dziwne, bo jesteśmy światowym potentatem w produkcji aronii. Aronia produkowana w Polsce trafia często za granicę gdzie znajdziemy ją na stołach w Szwecji, Niemczech, Szwajcarii a nawet… Japonii!

Aronia to bogate źródło licznych witamin i związków mineralnych. Regularne spożywanie aronii zapobiega wielu chorobom w tym ogranicza rozrost wolnych rodników, które odpowiedzialne są za rozwój komórek rakowych.

Aronia stosowana jest w leczeniu wielu schorzeń w tym cukrzycy, otyłości (szczególnie typu brzusznego), hemoroidach, miażdżycy i innych.

Jak więc widać, regularne spożywanie aronii, pozwoli nam na długo zachować zdrowie.

Aronia jako owoc w smaku jest cierpka, nie jest więc chętnie spożywana w postaci surowej. Idealnie za to nadaje się na wszelkiego rodzaju ciasta, desery, przetwory – soki, galaretki, dżemy. Należy pamiętać, że przed wykonaniem przetworów aronię należy przemrozić 2-3 dni, co spowoduje, że owoce stracą swój cierpki smak.

Jeśli zainteresowała cię aronia, warto posadzić ją w przydomowym ogródku czy tez na działce i cieszyć się własnymi owocami. Trzeba jednak wiedzieć, aby wybierać jedynie wegetatywne sadzonki aronii dostępne np Tutaj. Wegetatywne sadzonki rozmnażane są na bazie własnego matecznika, a więc posiadają najlepsze cechy rośliny-matki.